Locatie gezocht voor hét symbool van vraaggestuurd ontwikkelen

Funda gaat het funda Huis realiseren

Amsterdam, 5 juni 2019

De droom wordt werkelijkheid: funda gaat het ‘funda Huis’ écht bouwen. Het huis dat in 2017 werd ontworpen op basis van een analyse van de data van woningzoekers op funda, krijgt een plek ergens in Nederland. Funda gaat hiervoor een samenwerking aan met ontwikkelende bouwer Van Wijnen, Nieuw Wonen Nederland en architectenbureau’s Heren 5 en Dingeman Deijs. Funda wil samen met deze partners gestalte geven aan een nieuwbouwproject waarin écht wordt gekeken naar de vraag van de toekomstige bewoners. Voor het zover is, moet nog wel eerst de locatie worden gevonden. Gemeenten kunnen vanaf vandaag hun interesse kenbaar maken.

“Toen we in januari 2017 het ontwerp van ons ‘huis van data & dromen’ onthulden, waren de reacties overweldigend – zowel van de consument als de vastgoedmarkt”, vertelt funda’s CEO Quintin Schevernels. “Twee jaar later is het huis nog steeds onderwerp van gesprek. Daarom zetten we graag de volgende stap. Met de bouw van het funda Huis in een lokaal nieuwbouwproject willen we de samenwerking in de keten bevorderen en met verschillende partijen tot een methodiek voor vraaggestuurd ontwikkelen komen. Werken met data biedt de hele keten enorme kansen.”

Het funda huis - ontworpen als rijtjeshuis - komt in een nieuwbouwproject met rijtjeshuizen te staan. De rest van het project zal worden ontworpen op basis van de lokale vraag. Hiervoor wordt data die de verschillende partners ter beschikking hebben ingebracht, gecombineerd en geanalyseerd.

Van een aanbod- naar een vraaggestuurde markt

De twee architecten van het funda Huis, Jeroen Atteveld (Heren 5) en Dingeman Deijs, zetten zich nu ook in voor het ontwerp van het hele project. Atteveld: “Zeker in deze tijd van hoogconjunctuur maken we in onze praktijk mee dat woningen ’toch wel worden verkocht’. Daarnaast is het bouwsysteem van de aannemer vaak bepalend. Natuurlijk, woningen moeten betaalbaar blijven, maar hierdoor is er niet altijd ruimte voor innovatie.” Deijs: “We bouwen al tientallen jaren dezelfde soort woningen, terwijl huishoudens en leefstijlen veranderen. Het is belangrijk dat we samen ons best doen om van een aanbod- naar een vraaggestuurde markt toe te werken. Dit project is daar een geweldige aanzet toe.”

Betere woonvormen voor nu én later

Ontwikkelende bouwer Van Wijnen stapt in het project omdat het wil laten zien dat vraaggestuurd ontwikkelen ook in de huidige oververhitte markt mogelijk – en zelfs een noodzaak is. “Innovaties zijn op dit moment cruciaal. Juist daarom zoeken we de samenwerking op”, zegt Maaike Arns, directeur Identiteit en Markt bij Van Wijnen. “Bij dit project zijn de dromen van consumenten ons vertrekpunt, en durven we onze eigen overtuigingen en concepten los te laten. Door te starten met analyse van data, draaien we het vastgoedproces als het ware om. Dat doen we omdat we ervan overtuigd zijn dat we door deze manier van werken passende woonvormen kunnen maken die gezonder en beter zijn, voor nu én later.”

Efficiënter en gerichter ontwikkelen op basis van data

Het funda Huis is een echt Nederlands rijtjeshuis, ontworpen op basis van funda-data over heel Nederland. Daarom wordt het huis gebouwd als ‘symbool’ in een hele rij huizen. De architecten gaan de rest van de huizenrij ontwerpen op basis van lokale data en inzichten. Deze worden ingebracht door Nieuw Wonen Nederland, een coöperatie van NVM-nieuwbouwspecialisten. “Het ontwikkelproces kan door de inzet van data sneller en effectiever verlopen”, aldus Arthur Matien, directeur van Nieuw Wonen Nederland. “Gemeenten hebben gerichte input voor stedenbouwkundige visie, architecten kunnen hun ontwerpen afstemmen op actuele behoeften en ontwikkelaars weten wat mensen bereid zijn te betalen. Van dit experiment kan de hele keten leren en profiteren.”

Nog op zoek naar geschikte bouwlocatie

In 2021 zal dit bijzondere nieuwbouwproject als showcase van vraaggestuurd ontwikkelen zijn bewoners verwelkomen. De vraag is alleen nog: waar? Funda en partners roepen daarom gemeenten met interesse én beschikbare bouwgrond op om zich vóór 5 augustus te melden. Meer informatie is te vinden op funda.nl/fundahuis/realiseren. De geselecteerde gemeente wordt half september bekendgemaakt.

Links

Beeld

Video

Niet voor publicatie:

Voor persvragen of interviewverzoeken, kan contact opgenomen worden met funda:

Download PDF
Download PDF
Over Funda

Funda is niet meer weg te denken van de Nederlandse woningmarkt. Met het meest complete woningaanbod van Nederland, weten miljoenen bezoekers het platform iedere maand te vinden in hun zoektocht naar een passende nieuwe woning. Een belangrijke functie. Daarom loopt funda voorop in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en informatie om haar bezoekers verder te helpen met het kopen, bezitten en verkopen van een eigen woning. En om de makelaar, wiens expertise onmisbaar is, het podium te bieden dat hij of zij nodig heeft om de consument nog beter te ondersteunen.

berichten