Funda Index eerste kwartaal 2024 | Kopers zien concurrentie op woningmarkt toenemen

Amsterdam, 16 april 2024 - De concurrentie onder woningzoekers nam het afgelopen kwartaal sterk toe. Dat blijkt uit de funda Index, waarmee het woningplatform ieder kwartaal inzichtelijk maakt hoe bezoekers de woningmarkt ervaren. Het gemiddelde aantal contactaanvragen per beschikbare woning steeg met 30% naar 15,5. Een kwartaal eerder konden woningen nog rekenen op gemiddeld 11,8 aanvragen.

Het aantal contactaanvragen verschilde per provincie sterk. Zo concurreerden woningzoekers in Flevoland gemiddeld met 21 anderen; een toename van 38% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023. In Zeeland was, met gemiddeld 7 contactaanvragen per woning, de minste concurrentie. In alle prijsklassen konden kopers het afgelopen kwartaal rekenen op meer concurrentie, maar voor woningen tussen de 200.000 en 500.000 euro nam deze het meeste toe.

Laag koopvertrouwen, verkoopvertrouwen stijgt

De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal ondervraagden dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen blijft met 17% gelijk aan vorig kwartaal. Het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen daalt echter van 21% naar 18%. Vorig jaar rond deze tijd geloofde nog 33% van de funda-bezoekers dat de woningmarkt binnen een half jaar gunstig zou zijn voor kopers.

Ook woningverkopers merken de toenemende interesse op. Het verkoopvertrouwen blijft, net als vorig kwartaal, stijgen. 71% geeft aan dit een goed moment te vinden om een woning te verkopen, ten opzichte van 63% vorig kwartaal. Meer dan de helft van de ondervraagden (60%) gaat ervan uit dat dit over 6 maanden nog steeds het geval is.

Woningzoeker vindt aanbod schaars

Het vertrouwen in de woningmarkt is in sterke mate afhankelijk van het beschikbare woningaanbod en de woningprijs. 73% van de bezoekers vindt dat er op dit moment weinig aanbod is, ten opzichte van 65% een kwartaal geleden. De ondervraagden verwachten bovendien dat dit niet snel opgelost zal zijn. 67% denkt dat er over zes maanden nog steeds weinig aanbod zal zijn. Het beeld dat woningzoekenden hebben klopt. Het afgelopen kwartaal stonden er 97.337 beschikbare woningen op funda. Dat waren 11.398 woningen minder dan een jaar eerder (-10) en 5.203 woningen minder dan vorig kwartaal (-5%).

De toenemende concurrentie is ook terug te zien in de mate waarin woningzoekenden verwachten te moeten overbieden, 50% van de funda-bezoekers verwacht namelijk boven de vraagprijs te moeten bieden om een woning te kunnen aankopen. Waarvan bijna 17% aangeeft rekening te houden met een bod dat 10-20% boven de vraagprijs ligt. Dat is fors gestegen ten opzichte van vorig kwartaal, toen nog 11% van de ondervraagden dit aangaf.

Op zoek naar mogelijkheden

“We zien helaas elke dag dat het voor woningzoekers niet makkelijk is. Als je eenmaal een huis hebt gevonden dat aan het grootste deel van je wensen voldoet, word je al snel overboden” aldus Meryl van de Sandt van funda. “Toch zijn er nog steeds mogelijkheden om een woning te bemachtigen. Denk bijvoorbeeld verder vooruit: misschien is het huis nu nog niet perfect, maar kun je het wel in de loop van de jaren helemaal naar je zin maken.”

“Het is slim om te blijven zoeken naar de woning die aan ál je wensen voldoet, maar tegelijkertijd in de gaten te houden wat er beschikbaar is als je concessies zou doen. Op funda kun je daarom ook meerdere zoekopdrachten opslaan met verschillende zoekcriteria zodat je een breder beeld hebt van wat er beschikbaar is.” Van de Sandt benadrukt daarnaast de belangrijke rol van de makelaar. “Een makelaar kan doorslaggevend zijn, bijvoorbeeld bij het opstellen van de juiste biedstrategie of door je mogelijkheden te laten zien waar je zelf nog niet aan had gedacht.”

Belangrijkste indicaties per index

Vertrouwen: Het koopvertrouwen daalt (-7.6) ten opzichte van een jaar eerder en ten opzichte van vorig kwartaal (-1). 17% van de consumenten vindt dat nu een goed moment is om een woning te kopen. Het verkoopvertrouwen neemt met 17,2 procentpunt toe ten opzichte van een jaar eerder en is 6 procentpunt hoger ten opzichte van een kwartaal geleden. 71% van de consumenten vindt de huidige markt goed voor het verkopen van een woning.

Intentie: De koop- en verkoopintentie stijgen met respectievelijk 5,1 en 1,1 procentpunt ten opzichte van een kwartaal eerder. Zowel de koopintentie (-1,4) als de verkoopintentie (-3) liggen lager dan een jaar geleden.

Gedrag: Het koopgedrag steeg afgelopen flink met 18,9 procentpunt ten opzichte van vorig kwartaal en met 25,9 procentpunt in vergelijking met een jaar geleden.

Over de funda Index

De funda Index is gebaseerd op onze unieke datasets. Dit geeft ons actueel inzicht in zowel vraag als aanbod op de Nederlandse woningmarkt. Hiervoor voeren we onder meer gedragsanalyses en maandelijks onderzoek uit onder de bezoekers van het grootste huizenplatform van Nederland (vierde kwartaal N=1.606). De index toont daarmee verschuivingen in het vertrouwen, de actuele koop- en verkoopintentie én het consumentengedrag. Vervolgens zetten we dit af tegen maatschappelijke, politieke en economische ontwikkelingen. Zo duidt de funda Index de stand van wonend Nederland. De funda Index is te volgen op funda.nl/funda-index.

Download PDF
Download PDF
Over Funda

Funda is niet meer weg te denken van de Nederlandse woningmarkt. Met het meest complete woningaanbod van Nederland, weten miljoenen bezoekers het platform iedere maand te vinden in hun zoektocht naar een passende nieuwe woning. Een belangrijke functie. Daarom loopt funda voorop in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en informatie om haar bezoekers verder te helpen met het kopen, bezitten en verkopen van een eigen woning. En om de makelaar, wiens expertise onmisbaar is, het podium te bieden dat hij of zij nodig heeft om de consument nog beter te ondersteunen.

berichten