Starters eerder bereid concessies te doen dan doorstromers in woningzoektocht blijkt uit funda-onderzoek

Amsterdam, 12 maart 2024 -  De meeste starters zijn best bereid om concessies te doen op hun toekomstige woning, maar liever niet op de locatie van die woning. Starters zijn dan ook, vaker dan doorstromers, erg gehecht aan de provincie waar ze nu wonen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van funda naar de woonwensen en het zoekgedrag van bezoekers van het platform. Van de doorstromers wil ruim een derde geen concessies doen op de locatie, noch op de woning zelf.

Starters bereid om concessies te doen

Een groot deel van de starters (65%) wil liever geen concessies doen op locatie. Ongeveer twee derde van deze starters is echter wél bereid om concessies te doen op de woning zelf. ‘Starters zijn vaak jonge mensen, met een groot sociaal netwerk en staan aan het begin van hun loopbaan’, vertelt Mike Kudrya van Van Sonsbeeck makelaars. ‘De nabijheid van vrienden, familie, werk of werkgelegenheid, is logischerwijs belangrijk.’ Het merendeel van de starters geeft dan ook aan dat ze gehecht zijn aan de provincie waar ze nu in wonen (58%) en het liefst in een stad wonen (76%). Kudrya vervolgt: ‘In steden was het aanbod van woningen met een oppervlakte tot 75 m2, waar de grootste behoefte ligt, het afgelopen jaar schaars. Het helpt dan in de zoektocht als woningzoekenden bereid zijn om concessies te doen op de woning zelf.’

Doorstromers vastbesloten in wensen

Doorstromers lijken juist vast te houden aan hun woonwensen. In totaal wil 73% van de doorstromers liever geen concessies doen op locatie en wil ongeveer de helft óók geen concessies doen op de woning zelf. Mike Kudrya legt uit: ‘Het budget van deze leeftijdsgroep is in veel gevallen hoger dan van starters. Ze hebben bovendien al een woning. Doorstromers kunnen daarom net zo lang zoeken totdat ze de woning hebben gevonden die helemaal bij hen past, zonder veel concessies te doen. We merken dat voor doorstromers de wens om gelijkvloers te wonen een belangrijke beweegreden is om te gaan verhuizen. 28% van de ondervraagden noemt dit als reden.’ De wens om gelijkvloers te wonen was in 2023 lastig te vervullen. Bezoekers van het woonplatform toonden vaker interesse in appartementen dan in woonhuizen. Er stonden afgelopen jaar echter veel meer woonhuizen te koop (164.671) dan appartementen (70.343).

Gat in de woningmarkt

De woningprijs is één van de factoren die het voor zowel starters als doorstromers lastig maakt om een passende woning te vinden. Voor de markt geldt: hoe lager de prijscategorie, hoe groter de interesse. Dat was echter niet terug te zien in het beschikbare aanbod. De interesse in woningen tot 2 ton was gemiddeld het hoogst (4,64 aantal reacties per week per woning), maar dit vormde met ongeveer 9.000 beschikbare woningen maar 3,85% van het totale aanbod. Er stonden in 2023 daarentegen ruim 35.000 woningen te koop in de prijscategorie vanaf 7 ton. Dat is zo’n 15% van het totaal aantal beschikbare woningen, terwijl hier het minste interesse voor was. Met 108.372 huizen was het aantal beschikbare woningen tussen 101 en 150 m2 bijna 20 keer groter dan het aantal kleine woningen tot 50 m2 (5.738).

Mismatch per provincie verschillend

In heel Nederland reageerden mensen gemiddeld het meest op woningen onder de 2 ton, terwijl hier in alle provincies het minste aanbod in was. Een uitzondering is Utrecht: daar werd het vaakst gereageerd op woningen in de prijscategorie 3 tot 4 ton. Dit was ook de categorie met de meeste beschikbare woningen. Over het algemeen is de mismatch kleiner als de provincie dunner bevolkt is. Ook zie je in de dunner bevolkte provincies dat er minder concurrentie is op de woningmarkt. Flevoland is hier de uitzondering, want met de meeste bezichtigingsaanvragen per woning per week, is de concurrentie hier het hoogst.

Werken aan een oplossing

‘Met de data van het zoekgedrag van miljoenen websitebezoekers, hebben wij een representatief beeld van de wensen van woningzoekend Nederland’, stelt Joost Dop, CEO van funda. ‘Je ziet met deze data zwart op wit dat er in heel Nederland scheve verhoudingen zijn tussen de woonwensen en het beschikbare aanbod. Daarom is het nog belangrijker dat funda zich focust op het helpen van de consument in de zoektocht naar een passende woning. Het afgelopen jaar hebben we dit bijvoorbeeld gedaan door onze zoekfunctie te optimaliseren, zodat woningzoekers beter zicht hebben op wat er wél mogelijk is. Ook blijven we de verbinding met makelaars faciliteren die woningzoekers bijstaan met advies op maat. En delen we onze data met partijen die op zoek gaan naar oplossingen, denk aan projectmakelaars die nieuwbouwprojecten baseren op echte woonwensen.’ Dop verwijst hiermee naar het nieuwbouwconcept “Alles op een rijtje” dat werd ontwikkeld door projectontwikkelaar Van Wijnen, Heren 5 architecten en Dingeman Deijs Architects, waarbij de woonwensen van de consument als uitgangspunt zijn genomen.

=========================================================


Noot voor de redactie; voor meer informatie:

 

Funda

Claire Verhagen

06 - 50 51 63 25

Download PDF
Download PDF
Over Funda

Funda is niet meer weg te denken van de Nederlandse woningmarkt. Met het meest complete woningaanbod van Nederland, weten miljoenen bezoekers het platform iedere maand te vinden in hun zoektocht naar een passende nieuwe woning. Een belangrijke functie. Daarom loopt funda voorop in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en informatie om haar bezoekers verder te helpen met het kopen, bezitten en verkopen van een eigen woning. En om de makelaar, wiens expertise onmisbaar is, het podium te bieden dat hij of zij nodig heeft om de consument nog beter te ondersteunen.

berichten