General Atlantic rondt aankoop aandelenbelang funda af

Partnerschap ondersteunt funda’s leidende marktpositie

New York, Utrecht, Amsterdam, 6 februari 2024 – General Atlantic, een toonaangevende wereldwijde investeerder, heeft vandaag aangekondigd dat het bod op aandelen gehouden door Stichting Administratiekantoor funda (STAK) in Funda BV. is afgerond. Door de transactie bezit General Atlantic 1.224.603 aandelen, wat een belang van 24% in funda vertegenwoordigt. NVM Holding en STAK behouden een belang van respectievelijk 71% en 5%. General Atlantic gaat samenwerken met funda, meerderheidsaandeelhouder NVM Holding en STAK, om de leidende marktpositie van funda verder te versterken.

 

Funda is opgericht in 2001 en uitgegroeid tot een kernonderdeel van de Nederlandse onroerend goed markt en onlosmakelijk verbonden met de zoektocht naar een passende woning. De onderneming geeft een breed publiek inzicht in een groot en divers aanbod van woningen en commercieel vastgoed. Op maandbasis verwelkomt funda naar schatting 5,3 miljoen unieke bezoekers op zijn platform. Funda is toonaangevend in het ontwikkelen van innovatieve producten, diensten en informatie om bezoekers te helpen een huis te kopen en te verkopen.

 

Funda is ook onmisbaar geworden voor de ruim 5.300 makelaars die actief zijn op het platform. Met diepgaand inzicht in de complexiteit van de vastgoedmarkt erkent funda de onmisbare expertise die vastgoedmakelaars met zich meebrengen. Funda vergroot hun bereik en impact door een robuuste set tools aan te bieden, die de makelaars die op het platform actief zijn, naadloos verbindt met potentiële huizenkopers. Makelaars zijn en blijven van onschatbare waarde bij de zoektocht naar een nieuwe woning.

 

General Atlantic beschikt over grondige expertise over de internationale vastgoedmarkt met huidige en voormalige investeringen in prominente merken in EMEA waaronder Hemnet in Zweden, Immoweb in België, SeLoger in Frankrijk, Immonet en Immowelt in Duitsland, Homegate en ImmoScout24 in Zwitserland, en Property Finder in de VAE en Egypte.

 

Joost Dop, CEO van funda: “In de huidige markt is het vinden van een geschikt huis een ware zoektocht geworden. Funda maakt deze zoektocht een stuk eenvoudiger door continu innovatieve technologie te ontwikkelen, waaronder slimme zoekmethodes en uitgebreide filters. Hierdoor worden vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd. Daarnaast ondersteunt ons platform makelaars. Hun expertise is cruciaal om consumenten te helpen bij de verkoop en aankoop van huizen.

 

We kijken ernaar uit om samen te werken met het General Atlantic-team, aangezien zij fundamentele sectorkennis en innovatiekracht meebrengen, waardoor we consumenten en makelaars beter van dienst kunnen zijn op ons platform. Met General Atlantic als een sterke, op samenwerking gerichte partner, en NVM Holding met haar brede visie en uitgebreide kennis van de vastgoedmarkt, blijven we onze positie als toonaangevend Nederlands vastgoedadvertentieplatform verdiepen."

 

Tom Hussey, Principal bij General Atlantic: “Funda vormt het hart van de vastgoedsector in Nederland en is een bedrijf dat we al jaren bewonderen. General Atlantic heeft een lange geschiedenis van investeren in de sector en funda is een van de grootste vastgoedadvertentieplatforms ter wereld. We zijn verheugd om ons als aandeelhouders bij NVM Holding en STAK aan te sluiten en kijken ernaar uit om het managementteam te ondersteunen bij het nastreven van hun doelstellingen op het gebied van innovatie- en productontwikkeling.”

 

Yme Bosma, CEO van NVM Holding: “Het besluit tot een partnership met General Atlantic is de uitkomst van een zorgvuldig en professioneel begeleid proces en biedt goede vooruitzichten. De toetreding van General Atlantic als lange termijnaandeelhouder is een belangrijke stap voor funda. NVM Holding ziet ernaar uit om samen met General Atlantic en STAK bij te dragen aan de verdere groei en ontwikkeling van funda.”

 

Marcel de Groot, voorzitter van de STAK: “General Atlantic is een zeer betrokken aandeelhouder waarmee NVM Holding, STAK en funda als partners gaan samenwerken. De grote staat van dienst en expertise van General Atlantic zullen van grote waarde zijn voor funda. Ook STAK ziet uit naar de samenwerking.”

 

Met de voltooiing van de transactie wijzigt de samenstelling van de raad van commissarissen van funda. Michel van der Bel, voormalig president van Microsoft EMEA, wordt voorzitter. Overige leden zijn Tom Hussey (Principal General Atlantic), Yme Bosma (CEO NVM Holding), Cecilia Beck-Friis (CEO van Hemnet), en Sander Heidinga (Partner bij KRK).

 

Als gevolg van deze transactie en de toetreding van General Atlantic als aandeelhouder kan de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam besluiten tot beëindiging van het lopende onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van funda, dat op 10 februari 2022 is gestart.

 

General Atlantic werd geadviseerd door Rothschild & Co. als financieel adviseur en door Weil, Gotshal & Manges en De Brauw Blackstone Westbroek als juridisch adviseurs. NVM Holding liet zich bijstaan door M&A adviesbureau AXECO en door Pels Rijcken en Quist Geuze Meijeren als juridisch adviseurs. Funda had ABN AMRO als financieel adviseur en Van Doorne en DLA Piper als juridisch adviseurs. Dentons, JB Law en Laus Legal waren de juridisch adviseurs van STAK.

 

Over General Atlantic

General Atlantic is een toonaangevende wereldwijde investeerder met meer dan veertig jaar ervaring in het verstrekken van kapitaal en strategische ondersteuning aan meer dan 500 snelgroeiende bedrijven. Het bedrijf is in 1980 opgericht om samen met visionaire ondernemers blijvende impact te realiseren. Door de combinatie van een mondiale aanpak en sectorspecifieke expertise met een lange termijn investeringshorizon en een diepgaand begrip van groeikansen weet General Atlantic samen met uitmuntende ondernemers en managementteams innovatieve bedrijven op te schalen. General Atlantic had per 31 december ongeveer $83 miljard aan activa onder beheer en is met meer dan 280 beleggingsprofessionals gevestigd in New York, Amsterdam, Beijing, Hong Kong, Jakarta, Londen, Mexico City, Miami, Mumbai, München, San Francisco, São Paulo, Shanghai, Singapore, Stamford en Tel Aviv. Voor meer informatie: www.generalatlantic.com.

=========================================================

Noot voor de redactie; voor meer informatie:

General Atlantic

Emily Japlon & Sara Widmann

 

Funda

Claire Verhagen

06 - 50 51 63 25

NVM Holding

Marc van der Lee

06 - 21 47 76 27

 

STAK

Marcel de Groot 

Voorzitter Stichting Administratiekantoor Funda. (Certificaathouders)

06 - 54 77 51 94

Download PDF
Download PDF
Over Funda

Funda is niet meer weg te denken van de Nederlandse woningmarkt. Met het meest complete woningaanbod van Nederland, weten miljoenen bezoekers het platform iedere maand te vinden in hun zoektocht naar een passende nieuwe woning. Een belangrijke functie. Daarom loopt funda voorop in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en informatie om haar bezoekers verder te helpen met het kopen, bezitten en verkopen van een eigen woning. En om de makelaar, wiens expertise onmisbaar is, het podium te bieden dat hij of zij nodig heeft om de consument nog beter te ondersteunen.

berichten