Van miljoenenvilla tot eengezinshuis: zo zocht Nederland een woning in 2023

Amsterdam, 21 december 2023 - Gedurende het afgelopen jaar werd funda maar liefst 720 miljoen keer bezocht. Door het grote aantal bezoekers kan het platform het zoekgedrag van woningzoekend Nederland in kaart brengen. Funda communiceert vandaag de data van dit zoekgedrag in 2023 middels een jaaroverzicht. Onder andere over het duurste huis, het meest bekeken huis, het huis met de meeste bezichtigingsaanvragen en de meest gebruikte zoekcriteria.

Het duurste huis van 2023 betreft een perceel aan de oever van de Vinkeveense Plassen. Voor 19 miljoen euro krijgt de koper onder andere een ‘James Bond style villa’ met 1100 m2 woonoppervlakte, een 40 meter lang privéstrand met beachhouse, bijna 10.000 m2 eigen grond, een binnen- en buitenbad en een privé-nachtclub. Ook het meest bekeken huis, een villa van 1.9 miljoen in het Drentse Nieuw-Buinen, heeft een groot aantal voorzieningen. Aandachtstrekkers zijn onder andere het infinity zwembad in de woonkamer en het hamam bubbelbad.

Tot 400.000 euro

‘Het is natuurlijk niet verrassend dat we massaal kijken naar miljoenenvilla’s en unieke interieurs’, stelt Joost Dop, CEO van funda. ‘Maar de populariteit van dit soort huizen is geen weerspiegeling van het soort huizen waarnaar woningzoekend Nederland daadwerkelijk op zoek is.’ Uit het Funda Jaaroverzicht blijkt namelijk dat veel serieuze woningzoekers op zoek zijn naar huizen tot in de prijscategorie tot 400.000 euro, met een oppervlakte van maximaal 100 m2.

Anderhalve ton goedkoper

Dat veel woningzoekers dezelfde wensen hebben voor hun nieuwe huis, blijkt uit het huis met de meeste bezichtigingsaanvragen. Het gaat om een eengezinswoning uit 2013 van 94 m2, met een vraagprijs van 450.000 euro, energielabel A en een tuin. De woning staat in De Kwakel, een dorp tussen Utrecht, Amsterdam en Den Haag in. Volgens het Funda Jaaroverzicht staan deze steden in de top 5 van plekken waar een woning wordt gezocht. Opvallend daarbij is dat de provincie Groningen ook in trek lijkt bij funda-bezoekers. Daar werden huizen gemiddeld gezien het vaakst bekeken, gevolgd door Utrecht en Drenthe.

Concessies doen

Voor een woning met een prijs tot 400.000, een oppervlakte van maximaal 100 m2 en een groen energielabel, is de concurrentie dus nog steeds groot. Om de zoektocht te laten slagen kan een makelaar een belangrijke rol spelen. Niet alleen in het bepalen van het juiste bod, maar ook in het vinden van een passende woning. ‘Makelaars kennen de lokale huizenmarkt erg goed’, vertelt Chris van Zantwijk, makelaar in Uithoorn ‘Wij weten of een woningzoeker op korte termijn kan kopen, of dat er eventueel concessies gedaan moeten worden om de kans op een huis te vergroten. Zo zien we dat mensen graag een huis kopen met een groen energielabel, maar dat deze huizen niet altijd binnen het budget vallen. Dan kunnen we kijken naar wat de mogelijkheden en verduurzamingskosten van een soortgelijke woning met een lager energielabel kunnen zijn.’

Inzicht in de mark

Funda communiceert de inzichten uit het Jaaroverzicht met platformgebruikers zelf. Aan de hand van de data, die deels landelijk en deels individueel is, kan de woningzoeker een beter beeld vormen van de kansen op de woningmarkt. Met de juiste verwachtingen komt iemand tijdens het zoeken naar een koophuis niet voor (grote) verrassingen te staan. Bovendien stellen de juiste verwachtingen de woningzoeker in staat om eventuele concessies te doen, om toch met advies van een deskundige makelaar dat ene huis te vinden dat bij hen past.

Zie de pdf voor een compleet overzicht van het jaar 2023.

Download PDF
Download PDF
Over Funda

Funda is niet meer weg te denken van de Nederlandse woningmarkt. Met het meest complete woningaanbod van Nederland, weten miljoenen bezoekers het platform iedere maand te vinden in hun zoektocht naar een passende nieuwe woning. Een belangrijke functie. Daarom loopt funda voorop in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en informatie om haar bezoekers verder te helpen met het kopen, bezitten en verkopen van een eigen woning. En om de makelaar, wiens expertise onmisbaar is, het podium te bieden dat hij of zij nodig heeft om de consument nog beter te ondersteunen.

berichten