Funda Index derde kwartaal 2023 | Verkoopvertrouwen neemt toe: eerst kopen lijkt weer de norm

Amsterdam, 12 oktober 2023 Uit de funda Index, waarmee het woningplatform elk kwartaal inzichtelijk maakt hoe bezoekers de woningmarkt ervaren, blijkt dat dat het verkoopvertrouwen in de woningmarkt is toegenomen. 54% van de ondervraagden is van mening dat het nu een goede tijd is om een woning te verkopen. Vorig kwartaal was dit nog 41%. Daarnaast geeft, voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2022, een groter deel van de woningzoekers aan eerst een nieuwe woning te willen kopen, alvorens zij hun huidige woning zullen verkopen.

  • 54% vindt dit een gunstig moment om te verkopen, t.o.v. 43% die verwacht dat de markt over 6 maanden nog steeds gunstig is.
  • Meer woningzoekenden (25%) willen eerst kopen voordat ze verkopen; een half jaar geleden was dit nog 15%.
  • 32% van de kopers verwacht dat overbieden de komende maanden de norm zal zijn, t.o.v. 12% een half jaar geleden.

Verkopers vinden nu een beter moment om te verkopen dan over 6 maanden

Het vertrouwen van woningverkopers vertaalt zich ook door in de Index met betrekking tot de verkoopintentie, die met 9,9 punten is gestegen ten opzichte van vorig kwartaal. De funda-bezoekers geven bovendien aan dat ze verwachten dat nu een betere tijd is om te verkopen, dan over een half jaar. Zo’n 43% van de ondervraagden schat in dat de markt over 6 maanden gunstiger is voor de verkoop.

Eerst kopen, dan verkopen

25% van de ondervraagden geeft aan dat ze de voorkeur geven aan het eerst kopen van een nieuwe woning, voordat ze hun huidige woning op de markt brengen. Vorig kwartaal was dit nog maar 19%. Tot en met het derde kwartaal van 2022 was de groep die eerst wilde kopen jarenlang groter dan de groep die eerst wilde verkopen. Na een periode waarin verkopers zekerheid zochten door eerst te verkopen, zien we nu de voorkeur voor eerst kopen terugkomen.

“Precies een jaar geleden zagen we een kantelpunt in de markt toen onze gegevens lieten zien dat men eerst wilde verkopen voordat ze overgingen tot een koop” stelt Joost Dop, CEO bij funda. “Of dit weer een kantelpunt is, zullen we moeten afwachten. Wel kunnen we stellen dat de krapte op de woningmarkt, ook bij een hoge hypotheekrente, goed zichtbaar blijft.”

Op dit moment zegt 22% van de woningzoekers dat ze liever eerst hun huidige woning verkopen, voordat ze een nieuwe woning kopen. Vorig kwartaal was dit 26%. 30% van de ondervraagden koopt of verkoopt enkel.

Meer mensen anticiperen op overbieden

Uit de data van funda blijkt verder dat weer meer ondervraagden zich voorbereiden op een mogelijke biedingsstrijd. Een derde (32%) van de kopers en verkopers verwacht dat overbieden de komende maanden de norm zal zijn. Waar een half jaar geleden slechts 12% van de respondenten een overbieding verwachtte. Dit wordt ondersteund door berichtgeving van makelaarsvereniging NVM, die in het derde kwartaal zag dat 45% van de verkochte woningen boven de vraagprijs werd verkocht.

Deze stijging kan verband houden met de perceptie van woningzoekenden over het aanbod dat beschikbaar is. 60% van de respondenten vindt dat er momenteel een beperkt aanbod is. Dat is meer dan in het vorige kwartaal, toen dat nog 54% was. Dit is nog steeds een daling ten opzichte van 2022, toen dit percentage steevast boven de 75% lag.

Het belang van energielabel neemt toe

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat het energielabel steeds belangrijker wordt gevonden bij het kopen van een woning. 56% van de ondervraagden vindt minimaal energielabel C een vereiste. Ruim 27% geeft aan het energielabel van een woning belangrijker te vinden dan een half jaar geleden. Toch geeft 17% van de ondervraagden aan dat een volgend huis nog geen groen energielabel hoeft te hebben en is 61% van de woningzoekers bereid om hun toekomstige woning te verduurzamen. Aangezien het energielabel in de toekomst een grotere rol gaat spelen bij het aanvragen van een hypotheek, zal het belang van dit label naar verwachting verder toenemen.


Belangrijkste indicaties per index
Vertrouwen: Het koopvertrouwen daalt met 2,4 na een eerdere stijging. Daarmee blijft het iets onder het niveau van het eerste en tweede kwartaal, maar nog steeds ruim boven het vertrouwen in voorgaande jaren. Het verkoopvertrouwen stijgt daarentegen met 6,4 punten.

Intentie: De koopintentie blijft bijna gelijk, met slechts een kleine daling van 0,6. De verkoopintentie stijgt daarentegen aanzienlijk met 9,9 punten.

Gedrag: Het koopgedrag, gemeten aan de hand van contactaanvragen op funda, blijft stabiel met een toename van 0,7 punten. In de prijscategorie van 200.000 tot 500.000 euro neemt de concurrentie licht toe tot het niveau van begin 2022, wat overeenkomt met de verwachting dat overbieden vaker zal voorkomen.

Over de funda Index

De funda Index is gebaseerd op onze unieke datasets. Dit geeft ons actueel inzicht in zowel vraag als aanbod op de Nederlandse woningmarkt. Hiervoor voeren we onder meer gedragsanalyses en maandelijks onderzoek uit onder de bezoekers van het grootste huizenplatform van Nederland (vierde kwartaal N=1877). De index toont daarmee verschuivingen in het vertrouwen, de actuele koop- en verkoopintentie én het consumentengedrag. Vervolgens zetten we dit af tegen maatschappelijke, politieke en economische ontwikkelingen. Zo duidt de funda Index de stand van wonend Nederland. De funda Index is te volgen op  funda.nl/funda-index.

Download PDF
Download PDF
Over Funda

Funda is niet meer weg te denken van de Nederlandse woningmarkt. Met het meest complete woningaanbod van Nederland, weten miljoenen bezoekers het platform iedere maand te vinden in hun zoektocht naar een passende nieuwe woning. Een belangrijke functie. Daarom loopt funda voorop in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en informatie om haar bezoekers verder te helpen met het kopen, bezitten en verkopen van een eigen woning. En om de makelaar, wiens expertise onmisbaar is, het podium te bieden dat hij of zij nodig heeft om de consument nog beter te ondersteunen.

berichten