Wensen woningzoekend Nederland vertaald naar vernieuwend woonconcept

'Alles op een rijtje' biedt concrete oplossing om passend woningaanbod sneller te laten groeien

Amsterdam, 5 juni 2023 - Het woningtekort in Nederland blijft toenemen. Een analyse van funda, het woonplatform met meer dan 68 miljoen bezoeken per maand, wijst uit dat er een mismatch is tussen de vraag van woningzoekend Nederland en het beschikbare aanbod.

Voor het oplossen van woningnood in Nederland zijn niet alleen heel veel huizen nodig. Er dient ook rekening te worden gehouden met de uiteenlopende behoeften van een grote variatie aan huishoudens. Op basis van de data en inzichten van funda, heeft bouwbedrijf en ontwikkelaar Van Wijnen samen met heren 5 architecten en Dingeman Deijs Architects, het woonconcept Alles op een rijtje ontwikkeld.

Alles op een rijtje

Alles op een rijtje is een vernieuwend, betaalbaar en compact woonconcept gebaseerd op het Nederlandse rijtjeshuis. Op basis van dit concept kunnen twee keer meer woningen worden gebouwd op hetzelfde oppervlak als in een traditionele buurt met rijtjeswoningen. Het concept bestaat uit vijf typen rijwoningen die afhankelijk van de lokale vraag in wisselende samenstelling in één rijtje kunnen worden gebouwd.

Naast woningen voor starters en gezinnen, zijn er woningen ontworpen voor een- of tweepersoonshuishoudens, meer-generatie-huishoudens, wooncollectieven en een levensloopbestendige variant. Alles op een rijtje is een oplossing die doorstroom bevordert en meer kansen voor starters creëert. Door meer divers te bouwen en in te spelen op de lokale vraag en demografie, wordt een belangrijke bijdrage gedaan aan een prettige, inclusieve leefomgeving voor elke levensfase.

In het ontwerp van Alles op een rijtje voeren kernwoorden als licht, duurzaam, ruimtelijk en praktisch de boventoon, belangrijke elementen die naar voren kwamen in de uitkomsten van een woonwensenonderzoek uitgevoerd onder fundabezoekers.

Joost Dop, CEO funda: “De toegenomen variatie in de samenstelling van huishoudens maakt passend bouwen uitdagend. Iedereen wil binnen zijn of haar budget een geschikte woning vinden die voldoet aan een aantal criteria. Op ons platform zien we dat de vraag naar woningen tot EUR 300.000 heel groot is, terwijl de gemiddelde verkoopprijs van een woning bijna 4 ton is. Hetzelfde zien we bij het aantal vierkante meters. Uit onze data blijkt dat kleine woningen tot 75m2 het meest populair zijn, terwijl maar 14% van het woningaanbod in die categorie valt. Rekening houden met de verschillende criteria in het ontwerp en de bouw van woningen kan deze mismatch aanzienlijk verkleinen.

Om daarnaast beter te begrijpen wat de achterliggende wensen zijn, zetten we jaarlijks een groot woonwensenonderzoek uit onder fundabezoekers. Dit geeft ons unieke inzichten in de wensen van Nederlandse huishoudens en wat de gemene delers zijn als het gaat om prettig wonen.”

Sander Koekoek, projectontwikkelaar, Van Wijnen: “Veel Nederlanders hebben behoefte aan een betaalbare plek waar je je thuis voelt, gelukkig en jezelf kunt zijn. En juist hieraan is een enorm tekort. Betaalbaarheid is de grote opgave van dit moment in Nederland. Daarom zoeken we naar innovatieve oplossingen. We zijn dan ook ongelofelijk trots dat we in samenwerking met de architecten van heren 5 en Dingeman Deijs een prachtig woonconcept hebben ontwikkeld en dat kunnen introduceren als een betaalbare oplossing voor het woningtekort in Nederland.”

PROVADA

Tijdens vastgoedbeurs PROVADA (Amsterdam RAI, 13-15 juni), zal het woonconcept Alles op een rijtje, worden gepresenteerd ten overstaan van de belangrijkste partijen in de woningsector, investeerders, gemeenten en provincies.

Over Van Wijnen

Van Wijnen is marktleider in betaalbaar wonen en initieert, adviseert, ontwikkelt, realiseert en beheert vastgoed met 2.363 trotse, gedreven vakliefhebbers vanuit 27 locaties in Nederland. Dat doen we vanuit ons hart en met een duidelijke missie: samen bouwen aan ruimte voor een beter leven. We maken ons sterk voor betaalbaar wonen voor heel Nederland. Voor vitale wijken waar iedereen zich thuis voelt. En voor een duurzaam bouwproces met oog voor de generaties na ons. We stellen ons daarbij steeds de vraag: welke plekken kunnen we creëren die ook op lange termijn waarde toevoegen aan de omgeving?

Over heren 5 architecten

Heren 5 architecten ontwerpt leefomgevingen voor een gezond en prettig dagelijks leven waarbij mens en ontwerp onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Over Dingeman Deijs Architects

Dingeman Deijs Architects is een ontwerp- en onderzoeksbureau dat werkt op het raakvlak van landschap en architectuur.

Download PDF
Download PDF
Over Funda

Funda is niet meer weg te denken van de Nederlandse woningmarkt. Met het meest complete woningaanbod van Nederland, weten miljoenen bezoekers het platform iedere maand te vinden in hun zoektocht naar een passende nieuwe woning. Een belangrijke functie. Daarom loopt funda voorop in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en informatie om haar bezoekers verder te helpen met het kopen, bezitten en verkopen van een eigen woning. En om de makelaar, wiens expertise onmisbaar is, het podium te bieden dat hij of zij nodig heeft om de consument nog beter te ondersteunen.

berichten