Funda in business vierde kwartaal 2021 – Toenemende interesse commercieel vastgoed ondanks strengere coronamaatregelen

Amsterdam, 31 januari 2022 | Het laatste kwartaal van 2021 nam op funda in business de interesse in commercieel vastgoed toe. Het totaal aantal bekeken bedrijfspanden op het platform lag 17% hoger dan in het derde kwartaal. Daarmee kwam nog net voor het eind van het jaar een eind aan de dalende lijn die begin 2021 was ingezet. Ook het aantal contactaanvragen met bedrijfsmakelaars steeg tussen het derde en vierde kwartaal, met 14%. Hierbij valt vooral de interesse in kantoorruimtes op. Daarentegen nam, na een eerdere stijging, de interesse in horecalocaties juist weer af. Dit lijkt gerelateerd aan de coronamaatregelen, die in het vierde kwartaal werden aangescherpt.

 

Joost Dop, CEO funda: ‘Opvallend aan de cijfers van het vierde kwartaal is de toenemende interesse in kantoorruimtes. We horen van makelaars dat de vraag in de markt daarbij ook verandert, doordat men dankzij de coronacrisis anders kijkt naar de inrichting van kantoren en werkplekken. Alleen bij horeca zien we de interesse dalen in het vierde kwartaal, na een stijging in het derde kwartaal. Onze cijfers laten vanaf half november, toen de eerste strengere maatregelen ingingen voor de horeca, een daling zien in de interesse in horecapanden.’ 

 

Meer interesse en andere wensen kantoorruimtes 

De interesse in kantoorruimtes steeg niet alleen ten opzichte van het derde kwartaal in 2021, maar ook ten opzichte van een jaar eerder – het vierde kwartaal van 2020. Roy Duijn, vennoot en bedrijfsmakelaar Vastgoed van Snelder Zijlstra: ‘Bedrijven bereiden zich voor op het nieuwe normaal en zoeken daarvoor passende ruimte. Er is vraag naar gelijke metrages als voor de coronacrisis, maar de ruimte wordt anders ingedeeld. Voor het eerst bewegen ook de wat grotere kantoorzoekers zich. In deze zoektocht krijgen faciliteiten voor werknemers meer aandacht en door het hybride werken wordt een wij-gevoel op kantoor belangrijker.’  

 

Concurrentie per bedrijfspand neemt toe

In het vierde kwartaal van 2021 werden meer nieuwe bedrijfspanden aangemeld op funda in business dan in het derde kwartaal (een stijging van 10%). Onderaan de streep daalt het aantal bedrijfspanden dat op funda in business staat echter. Door de toenemende interesse en het afnemende aanbod wordt ook op de markt van commercieel vastgoed de concurrentie op beschikbaar aanbod steeds groter.

 

Lees ook het verdiepende artikel ‘Opvallend meer interesse in kantoorruimtes’

 

Download PDF
Download PDF
Over Funda

Sinds 2001 heeft funda zich ontwikkeld van marktplaats die vraag en aanbod van woningen bij elkaar brengt, naar hét platform voor iedereen die op zoek is naar zijn volgende thuis. Maar ook met producten, diensten en informatie waarmee we onze bezoekers verder helpen tijdens hun zoektocht naar en verkoop van een woning. Sinds de lancering van Funda in Business (2005) zijn we er ook voor ondernemers die een ruimte zoeken om zakelijke dromen te realiseren. Dit doen we met het meest complete aanbod van (zakelijk) onroerend goed van Nederland.

berichten