Coronacrisis verbreedt horizon van woningzoekers

Het leven buiten de stad lonkt

Amsterdam, 6 oktober 2020

Naarmate de coronacrisis voortduurt, zijn Nederlanders steeds minder tevreden over hun woonsituatie, zo blijkt uit gebruikersonderzoek op funda. Een peiling in mei liet de eerste onvrede zien en die is in september verder toegenomen. Van de respondenten geeft 12% aan dat zij door de coronacrisis overwegen om de stad in te ruilen voor een dorp. Indien de situatie over een jaar niet is veranderd, overweegt nog eens 5% om de stad uit te gaan.

 

Reistijd en leeftijd

Woon-werkafstand is een belangrijke factor in deze overweging. Respondenten die denken dat ze ook in de toekomst veel zullen thuiswerken, vinden de reistijd tussen woon- en werkadres steeds minder relevant wanneer zij een huis zoeken. Verder bestaat de groep die sinds de coronacrisis neigt naar een dorp vooral uit 65-plussers.

 

Overigens is de behoefte naar meer leefruimte op dit moment het grootst onder jongeren. Voor hen blijkt dit echter geen reden om de stad te verlaten.

 

Minder tevreden in stad én dorp

Hoewel het dorp lonkt, is men ook daar steeds minder tevreden over de woonsituatie. Met 10% is dit verdubbeld ten opzichte van mei. In de stad is de onvrede nog het grootst, met 16%. Quintin Schevernels, CEO van funda: ‘We zien dus zowel in de stad als daarbuiten ontevredenheid. Maar mensen buiten de stad zijn vooralsnog het positiefst over hun woonsituatie. En dan is er ook nog de groep die door de coronacrisis overweegt om de stad uit te trekken. Men ziet de muren op zich afkomen en heeft behoefte aan ruimte. En dat wordt bevestigd door het zoekgedrag op ons platform.’

 

Nieuwe woontrend zet door

Waar de peiling in mei de eerste signalen van een nieuwe woontrend liet zien, is deze veranderende woonwens in september alleen maar sterker geworden. Voldoende leefruimte, een extra kamer, een studeerkamer en een tuin zijn nog belangrijker dan vier maanden geleden. ‘We zien sinds de start van de coronacrisis steeds meer zoekopdrachten naar huizen met een buitenruimte of specifiek een tuin. Ook wordt er aanzienlijk meer gezocht naar woonhuizen en minder naar appartementen. Je kunt dus wel zeggen dat de veranderende woonwens die we in mei constateerden inmiddels een nieuwe trend is,’ aldus Schevernels.

 

Download PDF
Download PDF
Over Funda

Funda is niet meer weg te denken van de Nederlandse woningmarkt. Met het meest complete woningaanbod van Nederland, weten miljoenen bezoekers het platform iedere maand te vinden in hun zoektocht naar een passende nieuwe woning. Een belangrijke functie. Daarom loopt funda voorop in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en informatie om haar bezoekers verder te helpen met het kopen, bezitten en verkopen van een eigen woning. En om de makelaar, wiens expertise onmisbaar is, het podium te bieden dat hij of zij nodig heeft om de consument nog beter te ondersteunen.

berichten