Coronacrisis beïnvloedt tevredenheid over woonsituatie

Onderzoek toont veranderende woonwens

Amsterdam, 26 mei 2020

Mensen die in de stad wonen zijn sinds de coronacrisis minder tevreden over hun woonsituatie dan mensen buiten de stad. Een massaal vertrek naar de provincie blijft vooralsnog echter uit. Het aantal zoekopdrachten op funda naar woningen buiten de stad is sinds de coronacrisis niet toegenomen. Dit terwijl leefruimte en buitenruimte een stuk belangrijker zijn geworden, zo blijkt uit funda’s periodieke peiling. Hoewel maar één op de tien respondenten zegt dat de coronacrisis zijn woonwens beïnvloedt, laat het onderzoek zien dat de huidige situatie wel degelijk veranderingen met zich meebrengt.

Leefruimte en tuin aanzienlijk belangrijker

Sinds de coronacrisis en de bijbehorende beperkende maatregelen zijn de leefruimte en buitenruimte van een woning nog belangrijker geworden. Zo zijn bewoners van een appartement minder tevreden over hun woonsituatie in vergelijking met bewoners van een woonhuis. Ook op funda stijgt het aantal zoekopdrachten naar woonhuizen en huizen met een tuin, terwijl het aantal zoekopdrachten naar appartementen daalt.

Liever samen dan alleen

Hoewel de meeste Nederlanders de afgelopen twee maanden veel meer samen thuis waren, heeft dit geen negatieve invloed op de tevredenheid over hun woonsituatie. Sterker nog, mensen die samenwonen zijn over het algemeen positiever dan alleenwonenden. Toch blijft er bij de meerpersoonshuishoudens nog steeds iets te wensen over: er is onder deze groep sinds de coronacrisis een groeiende behoefte aan een extra kamer.

 

De invloed van thuiswerken

De meerderheid van de respondenten verwacht dat zij ook op lange termijn meer thuiswerken dan voor de coronacrisis. Dit heeft momenteel echter weinig invloed op hoe tevreden men is over zijn woonsituatie of op het belang van de reisafstand naar kantoor. 'Het lijkt alsof mensen denken dat de coronacrisis niet echt tot structurele veranderingen leidt. Als je echter dieper de data induikt, blijkt de onderliggende woonwens toch te veranderen. Dit kan wel degelijk het begin van een trend zijn. Langdurig en intensief thuiswerken lijkt immers toch wel invloed te hebben op hoe men de woonomgeving ervaart. Waar dit op de langere termijn toe leidt is natuurlijk afhankelijk van hoe de situatie rondom het coronavirus zich ontwikkelt en ook hoe bedrijven in de toekomst met thuiswerken om willen gaan”, aldus Quintin Schevernels, CEO van funda.

De coronapeiling van funda

Sinds de coronacrisis doet funda regelmatig onderzoek op basis van actuele platformstatistieken en ingevulde vragenlijsten door websitebezoekers. Hieruit blijkt dat na een lichte aarzeling in het begin van de coronacrisis het vertrouwen in de woningmarkt weer is hersteld. Een steeds groter wordende groep vindt het juist nu een goed moment om te kopen en verkopen en ook de motivatie om plannen door te zetten groeit. Ook blijkt dat woningen in het hogere segment zeker niet lijden onder de crisis: deze zijn momenteel juist relatief populair.

Bijlage: facts & figures

Bezoeken op funda (website en app):

Week 12: 15% lager dan in reguliere weken in 2020 (totaal: 12 miljoen)

Week 14: 2% hoger dan in reguliere weken in 2020 (totaal: 14,6 miljoen)

Week 16: 14% hoger dan in reguliere weken in 2020 (totaal: 16,2 miljoen)

Week 21: 27% hoger dan in reguliere weken in 2020 (totaal: 18,1 miljoen)

 

Onderstaande grafiek laat de cijfers per dag zien; dagen worden daarbij vergeleken met dezelfde dagen uit de eerste tien (reguliere) weken van 2020 voor de coronacrisis.

Aantal contactaanvragen via funda

Week 12: 32% lager dan in reguliere weken in 2020

Week 14: 21% lager dan in reguliere weken in 2020

Week 16: 8% lager dan in reguliere weken in 2020

Week 21: 17% hoger dan in reguliere weken in 2020

 

Onderstaande grafiek laat de cijfers per dag zien; dagen worden daarbij vergeleken met dezelfde dagen uit de eerste tien (reguliere) weken van 2020 voor de coronacrisis.

Tevredenheid woonsituatie

Verandering van woonwensen

In hoeverre bepaalde woonwensen belangrijker zijn geworden

De veranderende woonwensen worden ook bevestigd door zoekgedrag op funda:

- Het aandeel bezoeken dat het filter buitenruimte en tuin gebruikt is in de afgelopen twee maanden met 18% respectievelijk 19% gegroeid ten opzichte van de twee maanden daarvoor.

- Het aandeel bezoeken dat het filter woonhuis gebruikt is in de afgelopen twee maanden met 8% gegroeid ten opzichte van de twee maanden daarvoor.

- Het aandeel bezoeken dat het filter appartement gebruikt is in de afgelopen twee maanden afgenomen met 12% ten opzichte van de twee maanden daarvoor.

Funda onderzoek

- De eerste peiling van 23 maart is live gegaan op 19 maart 2020, 1450 respondenten vulden de vragenlijst in.

-        De twee peiling van 7 april is live gegaan op 30 maart 2020, 1101 respondenten vulden de vragenlijst in.

-        De derde peiling van 24 april is live gegaan op 13 april, 914 respondenten vulden de vragenlijst in.

-        De vierde peiling van 26 mei is live gegaan op 18 mei, 780 respondenten vulden de vragenlijst in.

Niet voor publicatie

Voor meer informatie en een persoonlijke toelichting op de meest recente cijfers en onderzoeksresultaten door CEO Quintin Schevernels kan contact opgenomen worden met funda:

Download PDF
Download PDF
Over Funda

Funda is niet meer weg te denken van de Nederlandse woningmarkt. Met het meest complete woningaanbod van Nederland, weten miljoenen bezoekers het platform iedere maand te vinden in hun zoektocht naar een passende nieuwe woning. Een belangrijke functie. Daarom loopt funda voorop in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en informatie om haar bezoekers verder te helpen met het kopen, bezitten en verkopen van een eigen woning. En om de makelaar, wiens expertise onmisbaar is, het podium te bieden dat hij of zij nodig heeft om de consument nog beter te ondersteunen.

berichten