Amsterdammers zoeken steeds vaker buiten de eigen metropool

Onderzoek funda toont aan dat Amsterdam daalt in populariteit

Amsterdam, 11 oktober 2018

Amsterdam, al jaren het populairst op funda, daalt in populariteit, zo blijkt uit onderzoek van de huizensite. De gemeente staat nog altijd bovenaan als meest gewilde plek, maar steeds meer Amsterdammers lijken bereid hun stad te verlaten. Onder andere Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en andere grote steden buiten de provincie Noord-Holland profiteren daarvan.

 

Traditiegetrouw publiceert funda aan het eind van elk kwartaal de funda Facts. Wat opviel dit kwartaal is dat Amsterdam nog altijd de populairste NVM-regio op funda is, maar tegelijkertijd al vier kwartalen op rij de grootste daler. Op basis van dit inzicht heeft funda verder onderzoek gedaan naar het zoekgedrag van huizenzoekers in het derde kwartaal voor de gemeente Amsterdam. 

De belangrijkste conclusies van dit onderzoek zijn:

1.      Gekeken naar alle zoekopdrachten op funda (binnenland + buitenland) neemt het percentage zoekopdrachten voor gemeente Amsterdam af (Q1 2017: 4,11%, Q3 2018: 3,79%).

2.     Een steeds lager percentage van alle zoekopdrachten die Amsterdammers op funda uitvoeren is gericht op gemeente Amsterdam (Q1 2017: 18,5%, Q3 2018: 15,5%). De absolute aantallen van Amsterdammers die zoeken in de hoofdstad zijn echter wel stabiel (gemiddeld 550.000 per kwartaal). Dit betekent dat huizenzoekers nog steeds in Amsterdam zoeken, maar ook steeds meer daarbuiten.

3.     De interesse van zoekers van buiten Amsterdam (rest van Nederland + buitenland) naar koopwoningen in Amsterdam daalt – zowel in absolute aantallen (Q1 2017: 571.075 zoekopdrachten, Q3 2018: 447.028 zoekopdrachten), als relatief. (Q1 2017: 2,34%, Q3 2018: 1,99%).

4.     De interesse vanuit Amsterdam naar woningen in nabijgelegen gemeenten daalde in Q3 2018 (ten opzichte van Q3 2017) het hardst in: Amsterdam, Haarlem, Overbetuwe, Amstelveen, Rheden, Groningen, Barneveld, Alkmaar en Zaanstad. Het betreft dus een aantal grote gemeentes in de provincie Noord-Holland die de afgelopen kwartalen juist heel populair waren.

5.     Het percentage zoekopdrachten die Amsterdammers deden in Q3 2018 (ten opzichte van Q3 2017) steeg daarentegen het hardst in: Utrecht, Rotterdam, Den Bosch, Amersfoort, Maastricht, Dordrecht, Zuidwest-Friesland, Eindhoven, Den Haag en Schiedam. De Randstad lijkt zich dus verder uit te breiden.

 

Bijlage:

---

Noot voor de redactie:

De funda Facts zijn hierboven te downloaden. Het volledige onderzoek over Amsterdam is op te vragen via: pers@funda.nl. Neem voor overige vragen of interviewverzoeken, contact op met de woordvoerder van funda:

Download PDF
Download PDF
Over Funda

Funda is niet meer weg te denken van de Nederlandse woningmarkt. Met het meest complete woningaanbod van Nederland, weten miljoenen bezoekers het platform iedere maand te vinden in hun zoektocht naar een passende nieuwe woning. Een belangrijke functie. Daarom loopt funda voorop in de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en informatie om haar bezoekers verder te helpen met het kopen, bezitten en verkopen van een eigen woning. En om de makelaar, wiens expertise onmisbaar is, het podium te bieden dat hij of zij nodig heeft om de consument nog beter te ondersteunen.

berichten