Amsterdammers zoeken steeds vaker buiten de eigen metropool

Onderzoek funda toont aan dat Amsterdam daalt in populariteit

Amsterdam, 11 oktober 2018

Amsterdam, al jaren het populairst op funda, daalt in populariteit, zo blijkt uit onderzoek van de huizensite. De gemeente staat nog altijd bovenaan als meest gewilde plek, maar steeds meer Amsterdammers lijken bereid hun stad te verlaten. Onder andere Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en andere grote steden buiten de provincie Noord-Holland profiteren daarvan.

 

Traditiegetrouw publiceert funda aan het eind van elk kwartaal de funda Facts. Wat opviel dit kwartaal is dat Amsterdam nog altijd de populairste NVM-regio op funda is, maar tegelijkertijd al vier kwartalen op rij de grootste daler. Op basis van dit inzicht heeft funda verder onderzoek gedaan naar het zoekgedrag van huizenzoekers in het derde kwartaal voor de gemeente Amsterdam. 

De belangrijkste conclusies van dit onderzoek zijn:

1.      Gekeken naar alle zoekopdrachten op funda (binnenland + buitenland) neemt het percentage zoekopdrachten voor gemeente Amsterdam af (Q1 2017: 4,11%, Q3 2018: 3,79%).

2.     Een steeds lager percentage van alle zoekopdrachten die Amsterdammers op funda uitvoeren is gericht op gemeente Amsterdam (Q1 2017: 18,5%, Q3 2018: 15,5%). De absolute aantallen van Amsterdammers die zoeken in de hoofdstad zijn echter wel stabiel (gemiddeld 550.000 per kwartaal). Dit betekent dat huizenzoekers nog steeds in Amsterdam zoeken, maar ook steeds meer daarbuiten.

3.     De interesse van zoekers van buiten Amsterdam (rest van Nederland + buitenland) naar koopwoningen in Amsterdam daalt – zowel in absolute aantallen (Q1 2017: 571.075 zoekopdrachten, Q3 2018: 447.028 zoekopdrachten), als relatief. (Q1 2017: 2,34%, Q3 2018: 1,99%).

4.     De interesse vanuit Amsterdam naar woningen in nabijgelegen gemeenten daalde in Q3 2018 (ten opzichte van Q3 2017) het hardst in: Amsterdam, Haarlem, Overbetuwe, Amstelveen, Rheden, Groningen, Barneveld, Alkmaar en Zaanstad. Het betreft dus een aantal grote gemeentes in de provincie Noord-Holland die de afgelopen kwartalen juist heel populair waren.

5.     Het percentage zoekopdrachten die Amsterdammers deden in Q3 2018 (ten opzichte van Q3 2017) steeg daarentegen het hardst in: Utrecht, Rotterdam, Den Bosch, Amersfoort, Maastricht, Dordrecht, Zuidwest-Friesland, Eindhoven, Den Haag en Schiedam. De Randstad lijkt zich dus verder uit te breiden.

 

Bijlage:

---

Noot voor de redactie:

De funda Facts zijn hierboven te downloaden. Het volledige onderzoek over Amsterdam is op te vragen via: pers@funda.nl. Neem voor overige vragen of interviewverzoeken, contact op met de woordvoerder van funda:

Download PDF
Download PDF
Over Funda

Sinds 2001 heeft funda zich ontwikkeld van marktplaats die vraag en aanbod van woningen bij elkaar brengt, naar hét platform voor iedereen die op zoek is naar zijn volgende thuis. Maar ook met producten, diensten en informatie waarmee we onze bezoekers verder helpen tijdens hun zoektocht naar en verkoop van een woning. Sinds de lancering van Funda in Business (2005) zijn we er ook voor ondernemers die een ruimte zoeken om zakelijke dromen te realiseren. Dit doen we met het meest complete aanbod van (zakelijk) onroerend goed van Nederland.

berichten