Architecten ontwerpen huis met big data van funda

Droomhuis van data: het funda Huis

25 JANUARI 2017, AMSTERDAM
Samenvatting
1 miljoen bezoeken per dag en 10 miljoen zoekopdrachten per maand zorgen samen voor zo’n 1 miljard bekeken woningen per jaar; funda in cijfers. Maar die getallen zeggen meer dan alleen dat Nederlands graag wegdromen bij mooie huizen. Daarom zijn dataspecialisten van funda aan de gang gegaan met een uniek project: ze verzamelden alle clicks en zoekopdrachten om in beeld te brengen waar funda-bezoekers nou precies van dromen en dat beeld om te zetten in een woning.

Bouwen met data

Wat blijkt? Nou, onze dromen zijn niet altijd even realistisch, vrijstaande villa’s en grote kastelen staan namelijk bovenaan de lijst met meest bekeken woningen, maar ze hebben één ding gemeen: ruimte. Zo klein als Nederland is, zo veel ruimte wil de Nederlander. Funda gaf dat idee, samen met alle verzamelde data, door aan twee architecten die op basis daarvan een huis bouwden dat zo uit de dromen van bezoekers lijkt te komen. Jeroen Atteveld (Heren 5 Architecten) en Dingeman Deijs (Dingeman Deijs Architects) nodigen nu iedereen uit om in dit bijzondere funda Huis te komen kijken.

Het ideale huis heeft…

Een woonkamer van twee verdiepingen hoog (is er toch nog dat kasteelgevoel), badend in het licht, met een dichte voorgevel voor veel privacy en dubbele openslaande deuren naar de achtertuin. Loop de trap op en er zijn overal doorkijkjes van kamer naar kamer. Data omgezet in beelden leveren dit huis op, ruim en toch gezellig.

Benieuwd hoe dat er in het echt uitziet? Loop dan eens binnen in het funda Huis op funda.nl/fundahuis.

Citaten
"Onze vraag was: kun je van data een huis bouwen?" Jurriaan van Gent
"Het kasteel diende als basis voor een nieuw soort rijtjeshuis." Dingeman Deijs
"Met het funda huis willen we de discussie openen over hoe de Nederlander wil wonen en welke rol big data daarbij kan spelen." Jeroen Atteveld
Video's
Download PDF
Download PDF
Over Funda

Funda is in 2001 door de NVM opgericht om het aanbieden en bekijken van vastgoed zo makkelijk mogelijk te maken. Met 4 miljoen unieke bezoekers per maand is funda hét online-vastgoedplatform van Nederland met het actuele koop- of huuraanbod van alle makelaars van Nederland. Funda onderscheidt zich als online platform door het bieden van de meest actuele, betrouwbare en volledige informatie over woningen én commercieel vastgoed.

berichten